best tablet for architects ArchiSnapper punch list app

Beste tablet voor architecten en aannemers (update 2017)


Als je stapels grondplannen en andere documenten meesleurt naar uw werven …

Als je opmerkingen noteert met pen op papier …

Als je foto’s met een kabeltje moet overzetten naar een PC om ze vandaar in de juiste folder of in een Word of Excel document te plaatsen …

Als het maken van werfverslagen, veiligheidsverslagen of opleveringen een pijnlijke, administratieve en tijdrovende taak is …

… dan verlies je een pak tijd en gemoedsrust in vergelijking met architecten, ingenieurs of aannemers die WEL gebruik maken van modere technologie om hun job een PAK efficiënter te maken.

Tijd die ze kunnen gebruiken om hun bedrijf te optimaliseren of te genieten van familie, vrienden of hobbies.

Gelukkig kan je de kloof snel dichten, want het verhogen van uw productiviteit inzake werfgerelateerde activiteiten is echt niet zo moeilijk. Het vereist 2 stappen:

  • Stap 1: koop een geschikt toestel voor gebruik op de werf, met de nodige accessoires. Exact dat leren we u in dit artikel!
  • Stap 2: gebruik de beste Apps beschikbaar om zo uw productiviteit dramatisch te verhogen. Hiervoor kan u dit artikel raadplegen.

Laat ons beginnen bij stap 1: het selecteren van een geschikt toestel met een aantal handige accessoires (beschermingshoes, stylus en keyboard).

Hierbij komen we al snel bij de tablet terecht. De tablet is een populair instrument voor gebruik in de bouwsector. Een telefoon is vaak te klein voor het bekijken van grondplannen of uitschrijven van opmerkingen. Een laptop is gewoon niet handig om mee te zeulen op de werf, zal snel beschadigd zijn, en je kan er geen foto’s mee trekken. De tablet combineert de handige aspecten van een telefoon (handig toestel om foto’s te trekken op de bouwwerf) en een PC (voor het uitschrijven van teksten). Bovendien zijn er voldoende manieren om de tablet te beschermen met rugged cases. Een goed beschermde tablet is dus in veel gevallen de betere optie voor gebruik op de werf.

Geen zin om het volledige artikel te lezen? Hier zijn onze top 3 tablets voor architecten, ingenieurs en aannemers

Beste Budget Tablet
Samsung Galaxy Tab A
(vanaf $247)ArchiSnapper field report App Samsung Tab
Beste Kwaliteit Tablet
iPad Pro
(vanaf $849)
Best Kleine Tablet
iPad Mini 4
(vanaf $367)

 

Een paar honderd euro betalen voor een tablet is niet niets. Maar zonder of met het verkeerde toestel gooi je wellicht meer geld weg:

De tijd die verloren gaat naar het uitschrijven van opmerkingen op de werf met het (te) kleine toetsenbord van uw telefoon …

De tijd die verloren gaat naar het zoeken van de juiste zone op uw grondplan op het te kleine scherm van uw telefooon …

De tijd die verloren gaat doordat de batterij van uw oude of minder kwalitatieve tablet plots uitvalt …

Het crashen van toepassingen of van de volledige tablet waardoor gegevens verloren gaan!

Je begrijpt het punt wel intussen.
time is money on the construction site

Hoe selecteer je de juiste tablet? De grote keuze aan tablets maakt het niet gemakkelijker om de juiste te kiezen.

Daarom hebben wij het voorbereidende werk voor u gedaan!

Deze gids is speciaal gemaakt om architecten, aannemers, ingenieurs, veiligheidscoördinatoren, … te helpen bij de selectie van een geschikte tablet.

Misschien belangrijker nog dan de 3 door ons geselecteerde tablets is het aanreiken van een aantal belangrijke criteria aan de hand waarvan u zelf de juiste selectie kan maken, gegeven uw persoonlijke noden en voorkeuren.

Hier zijn de belangrijkste selectiecriteria!

Grootte van het scherm

Dit is persoonlijk, en hangt af van wat je exact met het toestel wilt doen op de werf.

Wilt u het op de werf beknopt houden (bv voornamelijk foto’s nemen met af en toe wat kernwoorden) dan kan dat eigenlijk ook met een smartphone. Het schrijven van (lange) teksten of werken met grondplannen is natuurlijk al veel lastiger met een phone.

Wenst u het toestel intensief te gebruiken op de werf (bv voor het uitschrijven van teksten, bekijken van documenten, etc) dan is een gewone tablet (bv een Samsung Galaxy Tab of iPad Pro) van 10 of 13 inch wellicht geschikter.

En voor de twijfelaars is er het tussenformaat van tablets die niet al te groot zijn (en dus nog in een jaszak of achterzak weggeborgen kunnen worden) maar die wel handiger zijn dan een smartphone voor het typen van teksten en het openen, lezen en bewerken van documenten. Bv de iPad mini van 7.9 inch of Android modellen van dezelfde grootte. We zien dan ook dat dit een populair formaat is bij onze gebruikers.

Connectiviteit

Toestellen zonder 4G zijn goedkoper. De meeste werven hebben echter geen (goede) wifi. Vele toepassingen werken wel zonder connectie, maar het kan handing zijn op bepaalde momenten 4G te hebben, bijvoorbeeld om de laatste versie van een PDF plan te downloaden, of om een werfverslag of ander document te versturen. Wanneer je dringend connectie nodig hebt kan je natuurlijk ook een hotstpot maken met de telefoon en zo tijdelijk een connectie opzetten. Tablets zonder 4G zijn goedkoper, maar de vraag is of dit opweegt tegenover het gemak van op elk moment eenvoudig online te kunnen …

Besturingssysteem

Ook dit is persoonlijk. Als je al een iPhone, iPad of Mac hebt is het een goed idee om bij iOS te blijven: je zal direct begrijpen hoe het toestel werkt, en de verschillende toestellen kunnen eenvoudig gesynchroniseerd worden (bv met iCloud). Als je al een Android toestel hebt kan je even goed daarbij blijven. Vroeger hadden wij een lichte voorkeur voor Apple toestellen omwille van hogere kwaliteit. Echter, de laatste Android toestellen zijn ook performant en kwalitatief en bovendien goedkoper dan Apple toestellen waardoor de keuze minder voor de hand ligt.

Er zijn zowel voor iOS als Android een pak nuttige Apps voor bouwprofessionals beschikbaar. Voor Windows toestellen is de keuze van beschikbare App vooralsnog beperkt.

Opslagruimte

Continu files moeten verwijderen omdat het geheugen vol loopt is niet bepaald leuk. Tijd is geld … We raden minstens 32GB opslagruimte aan, voor het opslaan van foto’s, videos, documenten, etc op uw tablet. Als je veel foto’s en video’s wenst op te slaan dan is meer dan 32GB waarschijnlijk geen overbodige luxe. Met de meeste Android toestellen kan je een extern geheugenkaartje (SD kaart) toevoegen om het geheugen op te krikken. Dit is niet mogelijk voor Apple toestellen, dus hier hou je best rekening mee bij de aankoop.

RAM

Het RAM geheugen bepaalt de snelheid van het toestel. 1GB RAM is in principe voldoende voor de meeste toepassingen, maar voor intensief gebruik kan meer RAM nodig zijn. In geval van intensief gebruik (veel projecten met bijhorende documenten etc) raden wij ArchiSnapper gebruikers bv 2GB RAM of meer aan.

Batterij

Als je de ganse dag onderweg bent, wat als projectleider in de bouw, veiligheidscoördinator of architect vaak gebeurt, dan beschik je best over een tablet die een dag kan overbruggen zonder opgeladen te moeten worden. Zoek dus naar toestellen waarvan de batterij tenminste 9 uur kunnen overbruggen.

Een handige accessoire is een oplader voor de wagen – dit is spotgoedkoop en kan veel ellende besparen! Dan kan je de tablet opladen als je van de ene afspraak naar de andere rijdt, en kan je ondertussen misschien zelf een interessante podcast opzetten ….

Accessoires

Cruciaal voor het gebruik in de bouw is een degelijke bescherming van het toestel, door middel van een beschermingshoes of ‘rugged case’. Zo blijft uw toestel beschermd tegen regen, stof, en een stootje of een val op de grond. De Otterbox Defender producten zijn degelijk en worden veel gebruikt in de bouw. Hier kan u een een  volledig overzicht vinden van de beste rugged cases ter bescherming van uw tablet op de werf.

Een “stylus” is handig om te tekenen en schetsen op plannen, foto’s of een witte achtergrond.

Ook een tablet keyboard dat je aan de tablet kan verbinden kan handig zijn om onderweg of in de werfkeet verder te kunnen werken van op de tablet en niet telkens te hoeven switchen naar laptop om beter te kunnen typen.

Prijs

Tenslotte zal ook de prijs steeds een rol spelen. Probeer de maximale kwaliteit en waarde te vinden gegeven uw budget.

Denk er hierbij ook aan dat je een tablet gemiddeld 2 a 3 jaar gebruikt …

En vergeet natuurlijk ook niet dat je een tablet die je voor het werk koopt kan inbrengen als beroepsuitgave!

Hier zijn de door ons geselecteerde tablets

Hoe hebben we getest?

We hebben onze ArchiSnapper App getest: foto’s trekken, grote grondplannen laden, schetsen op foto’s en grondplannen, grote volumes verslagen en foto’s synchroniseren naar de cloud, offline werken, … En dit met een resem tablets.  Aan de hand van de hierboven vermelde criteria hebben we er voor u 3 geselecteerd:

Beste Budget Tablet – Samsung Galaxy Tab A (vanaf $247)

ArchiSnapper Punch List App Android

Deze Samsung Galaxy tablet heeft een vrij handige grootte (10 inch), wordt vaak samen met de S Pen gekocht en biedt u de zekerheid van een betrouwbaar merk. De batterij is beter dan bij andere soortgelijke toestellen, en gaat gemakkelijk 12 tot 15 uur mee, wat een groot voordeel is voor gebruik in de bouw. Als je vertrouwd bent met Android dan is deze Samsung Galaxy Tab A een winner!

Besturingssysteem
Android.
Apps
Toegang tot alle Android Apps via Google Play.
Connectiviteit
Wi-Fi en bluetooth.
Snelheid
Zeer performante 1.6 GHz processor.
Opslagruimte
16 GB opslagruimte. Micro-SD slot voorzien om tot 128 GB opslagruimte toe te voegen, apart aan te kopen zie bv hier.
Camera
8 megapixels.
Scherm grootte
10.1 inch.
Batterij levensduur
Tot 15 uur.
Accessoires
Toetsenbord: De Fintie Keyboard case is een goede optie voor dit toestel.
Stylus: de S Pen wordt zeer vaak samen met dit model gekocht, zie hier voor de combo.
Bescherming: de Moko Rugged cover is beschikbaar voor dit model. De Otterbox case is enkel beschikbaar voor het 9.7 inch model, bv deze.
Prijs
$247 via Amazon voor het Wi-Fi model (zonder 4G) op het moment van schrijven. Check de huidige prijs hier.

Beste Kwaliteit Tablet – iPad Pro (vanaf $849)

Apple-iPad-Pro ArchiSnapper Punch List App

De reputatie van Apple toestellen is gebaseerd op snelheid (krachtige processoren) en gebruiksgemak, en de iPad Pro voldoet hier zeker aan. Als u al Apple producten heeft (bv Macbook, iPhone, …) en op zoek bent naar naar een vrij grote tablet (10 inch en meer) van hoge kwaliteit dan is de iPad Pro een goede keuze. Het is een zeer snelle tablet die ontworpen is om als het ware een Macbook te zijn in tabletvorm. Het is ook het beste iOS toestel tot op heden. Bovendien bevat de App Store ook meer Apps voor de bouwsector dan Google Play (voor Android Apps), wat een licht voordeel is ten opzichte van Android toestellen. Dit toestel is een zekerheid, zal in normale omstandigheden vlot werken en zelden haperen, en geeft u toegang tot de Apps die u nodig heeft om uw job efficiënt uit te voeren.

Besturingssysteem
iOS.
Apps
Toegang tot de App Store met nagenoeg alle Apps beschikbaar voor de bouw.
Connectiviteit
Verschillende connectie types mogelijk  – Wi-Fi, GSM, CDMA, LTE (4G). De versie met cellular (voor 4G) is zoals steeds iets duurder en kan enkel gekocht worden in combinatie met 128 GB opslagruimte.
Snelheid
Alle Apple toestellen bevatten Apple CPU hardware die bekend staat performanter te zijn dan toestellen van de concurrentie. De iPad Pro is zelfs sneller dan sommige MacBook toestellen.
Opslagruimte
Voor de versie met 4G is de enige optie 128 GB, wat uiteraard ruimschoots voldoende is. Ook 32 GB is voldoende volgens ons, en dus een optie als u geen 4G nodig heeft.
Camera
8 megapixels.
Grootte van het scherm
Een groot 12.9 inch scherm.
Batterij
Deze batterij gaat lang mee – ongeveer 10 uur voor gebruik met Wi-Fi, en ongeveer 9 uur voor gebruik met 4G, voor het browsen en bekijken van videos.
Accessoires
Toetsenbord: het logitech keyboard is een zeer degelijke optie.
Stylus: Om het even welke stylus werkt met de iPad Pro. De Adonit Jot Pro is één van de beste op de markt.
Bescherming: De Griffin Black Survivor of de Otterbox Defender zijn 2 degelijke opties.
Prijs
De huidige prijs vertrekt bij $849 voor het standaard toestel (met 32 GB en zonder 4G). Voor het toestel met 128 GB en 4G is de prijs momenteel $999.

Beste Kleinere Tablet – iPad Mini 4 (vanaf $367)

ipad_mini ArchiSnapper Punch List App

Apple toestellen bieden zoals reeds gezegd zekerheid. De laatste iPad Mini 4 biedt zo goed als alle eigenschappen van de iPad (bv de snelle processor) aan in een kleiner formaat. Als je de iPad Pro te duur vindt, of als je een kleiner toestel handiger vindt voor gebruik op de werf dan is dit de ideale keuze. Dit toestel combineert het voordeel van de tablet (groter scherm voor schrijven van teksten of bekijken of bewerken van documenten) met de handigheid van een kleiner toestel (waardoor je het op de werf gemakkelijker in een achterzak kan wegbergen of in 1 hand kan vastnemen).

Besturingssysteem
iOS.
Apps
Toegang tot de App Store met nagenoeg alle Apps beschikbaar voor de bouw.
Connectiviteit
Wi-Fi en Cellular (4G) zijn mogelijk.
Snelheid
Apple A8 (vrij snel, zoals alle Apple toestellen die up to date zijn)
Opslagruimte
16GB/64GB/128GB zijn de 3 opties.
Camera
8 megapixels.
Grootte van het scherm
7.9 inch.
Batterij
Ongeveer 10 uur voor gebruik met Wi-Fi, en ongeveer 9 uur voor gebruik met 4G, voor het browsen en bekijken van videos.
Accessoires
Toetsenborddit Alpatronix toetsenbord is een optie.
Stylus: om het even welke stylus werkt met de iPad Mini. De Adonit Jot Pro is één van de bekendste merken.
Bescherming: ook voor dit toestel zijn de Griffin Case en Otterbox Defender degelijke opties.
Prijs
Vanaf $367,99 voor het basismodel (16GB opslagruimte en geen 4G/cellular).

We hopen dat u met deze informatie al een beetje geholpen bent bij het selecteren van uw volgende tablet. Aangezien een tablet een middel is waarmee u als bouwprofessional uw productiviteit significant kan verhogen door het vereenvoudigen van een pak werfgerelateerde taken, kan het geen kwaad om even een korte analyse te doen alvorens over te gaan tot de aankoop van uw volgende tablet.

Mocht u nog vragen of suggesties hebben dan horen we dit graag. U mag me altijd mailen op “jeroen at archisnapper dot com” …

 

 

(Visited 260 times, 1 visits today)