best tablet for architects ArchiSnapper punch list app

Beste tablet voor de bouw?


Welk toestel moet ik kopen voor gebruik op de werf? Het is een vraag die onze gebruikers ons vaak stellen, dus waarschijnlijk een goed onderwerp om even dieper op in te gaan.

In plaats van een aantal geschikte tablets naar voor te schuiven, geven we hier een aantal criteria mee die relevant zijn bij de selectie van een geschikt toestel voor gebruik in de bouw. Zo kan u zelf gaan kijken welke criteria belangrijk zijn voor u en daar rekening mee houden bij de aankoop.

4G of geen 4G

Toestellen zonder 4G zijn goedkoper. Vele toepassingen werken ook zonder connectie, maar het kan handing zijn op bepaalde momenten 4G te hebben, bijvoorbeeld om de laatste versie van een PDF plan te downloaden, of om een werfverslag te versturen van op een werf waar geen wifi is. Wanneer je dringend connectie nodig hebt kan je natuurlijk ook een hotstpot maken met de telefoon en zo tijdelijk een connectie opzetten.

RAM

Dit bepaalt de snelheid van het toestel. 1GB RAM is in principe voldoende voor de meeste toepassingen. Voor intensief gebruik kan meer RAM nodig zijn. In geval van zeer veel verslagen, projecten en PDF documenten raden wij ArchiSnapper gebruikers meestal 2GB RAM of meer aan.

Disk space

Dit is het aantal GB dat beschikbaar is op het toestel voor foto’s, documenten etc. Hoe meer GB disk space, hoe duurder het toestel, maar hoe minder frequent het toestel zal vollopen en hoe minder frequent de foto’s dus moeten gewist worden om verder te kunnen werken.

Bescherming

Een tablet of phone die een tijdje moet kunnen overleven in de bouw moet tegen een stootje, af en toe wat regen, en flink wat stof kunnen. Bij aankoop ga je dan ook best meteen na welke beschermingsmogelijkheden compatibel zijn met het toestel. Hier alvast een artikel met een aantal veelgebruikte “rugged cases”.

Grootte van het toestel

Dit is persoonlijk, en hangt af van wat je exact met het toestel wilt doen op de werf. Van ArchiSnapper gebruikers krijgen we vaak de vraag wat het meest geschikt is voor gebruik op de werf: een tablet, een smartphone, of een tussenformaat (bv formaat van de iPad mini).  Het antwoord is, zoals zo vaak, “het hangt er van af”. De essentie van ArchiSnapper is dat u op de werf een opmerking kan noteren, met onmiddellijk een foto en schets erbij, en eventueel een verantwoordelijke en een aanduiding op een grondplan. Na het werfbezoek staat alles klaar in de online ArchiSnapper account en kunnen de teksten daar rustig van op PC afgewerkt worden. Hierdoor is het niet noodzakelijk de omschrijvingen volledig uit te schrijven via de phone of tablet op de werf.

Wilt u het op de werf beknopt houden (enkel kernwoorden met foto’s erbij bv) om dan via de PC de opmerkingen verder uit te schrijven, dan kan dat dus eigenlijk ook met een smartphone. Een extra voordeel daarbij is dat het nemen van foto’s handiger is met een smartphone. Het toevoegen van annotaties en aanduiden van opmerkingen op grondplannen is dan weer moeilijker met een phone.

Wenst u echter de opmerkingen grotendeels uit te schrijven op de werf dan is een gewone tablet (bv iPad) wellicht geschikter. Ook het werken met grondplannen is dan handiger. Als nadelen hebben we dat het toestel minder vlot in de hand ligt en dat foto’s nemen iets meer tijd vraagt.

En voor de twijfelaars is er het tussenformaat van tablets (bv iPad mini en Android equivalenten) die niet al te groot zijn (en dus nog in een jaszak of achterzak weggeborgen kunnen worden) maar die wel handiger zijn dan een smartphone voor het typen van teksten en werken met grondplannen. We zien dan ook dat dit een populair formaat is bij onze gebruikers.

Note: de voice to text functionaliteit werkt vrij goed (zowel bij Android als iOS). In stillere ruimtes (werfkeet, auto, kantoor, …) is dit zeker te overwegen! Efficiënter dan gebruik van een dictafoon en de teksten laten uitschrijven door een secretaresse :)

Als u nog vragen heeft bij de aankoop van uw volgende toestel voor gebruik van ArchiSnapper op de werf, mail dan gerust naar support@archisnapper.com.

(Visited 148 times, 1 visits today)